Rashdan Aris Enterprise

Iklan....

Monday, December 19, 2011

Ternak Puyuh - Percubaan Menternak Melalui Kaedah Sangkar Bertingkat (Bhg. 1)

Salam semua..

Dalam entry kali ni, cuma nak kongsi kaedah yang boleh digunakan untuk menternak puyuh bagi penternak-penternak yang mengalami masalah kekurangan modal dan kekangan tempat (tiada tapak / tanah untuk menjalankan aktiviti penternakan). Sebelum ini kita biasa melihat dan mendengar beberapa kaedah yang digunakan oleh penternak puyuh seperti menggunakan kaedah Kotak Perindukan dan Lantai Bersarap. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman menternak puyuh menggunakan kaedah Sangkar Bertingkat di mana saya telahpun mempraktikkannya baru-baru ini.

Kaedah ini didapati sesuai bagi yang ingin menternak puyuh, tetapi tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk membina bangsal atau yang menghadapi kekangan tempat / tapak untuk menjalankan aktiviti penternakan. Bagi yang berminat untuk menternak dalam skala yang sedikit juga boleh mempraktikkan kaedah ini yang didapati sangat sesuai. Saya telah mencuba menternak 200 ekor puyuh dengan menggunakan kaedah ini sebagai ujian. Berikut adalah pelan Sistem Sangkar Bertingkat serta senarai bahan binaannya:-

  1. Kayu 2" X 1"
  2. Jaring Dawai BRC (mata punai)
  3. Playwood / Zink untuk dijadikan penutup
  4. Lampu untuk memanaskan anak puyuh secukupnya
  5. Kain kanvas untuk menutup keliling reban ketika waktu malam
Dibawah adalah gambar-gambar semasa proses membuat sangkar bertingkat.

 Susun rangka dan cantumkan semuanya.


Rangka sebelah yang sudah siap dipaku. Lakukan langkah yang sama untuk bahagian ke-2 pula.Setelah siap bahagian ke-2, cantumkan sedua-dua bahagian dan dapatkan hasil seperti dalam gambar.
Langkah seterusnya pasangkan lantai dari Dawai jaring BRC 2cm X 2cm.

Lantai perlu dipasang dengan kemas dan cukup tegang. Lantai yang dipasang dengan tidak kemas akan mudah rosak apabila puyuh serta bekas minuman dan makanan dimasukkan.

Pasangkan dinding pembahagi di bahagian dalam terlebih dahulu sebelum memasang dinding bahagian luar.


Pasangkan lampu untuk membekalkan haba yang cukup untuk anak puyuh. Lantai jaring juga perlu dilapik dengan kotak untuk memudahkan anak puyuh bergerak.

 Anak puyuh yang telah dimasukkan terus duduk berhampiran lampu untuk memanaskan tubuh badan. Penggunaan lampu 24 jam tanpa henti untuk tempoh perindukan selama lebih kurang 10 hari.

Selain kotak, lantai reban juga boleh dimuatkan dengan sarap untuk membantu anak-anak puyuh memanaskan badan.


 Hasil reban bertingkat yang telah berjaya disiapkan dan ujian nyalaan lampu dilakukan sebagai persediaan sebelum kemasukan anak puyuh.
 Anak puyuh pada hari pertama..

Kelihatan anak-anak puyuh berada dalam keadaan yang selesa. Ini menunjukkan yang suhu dibekalkan adalah mencukupi dan ruang yang sesuai.

1 comment: