Rashdan Aris Enterprise

Iklan....

Monday, April 09, 2012

Kerja-kerja Menaiktaraf Reban Puyuh.

Salam sejahtera untuk semua... Assalammualaikum..

Alhamdulillah syukur kehadrat Illahi kerana dengan izinnya RAE Agrofarm berjaya juga mendapatkan suntikan dana untuk menjalankan usaha menternak puyuh ini. Semasa permohonan dibuat, RAE Agrofarm memohon sebanyak RM15,000 pada bulan Disember 2011 yang lalu, tetapi agak sedikit terkilan kerana kelulusan yang diberikan hanyalah sebanyak RM3,000 sahaja..

Walaupun rasa agak terkejut dengan keputusan ini, namun RAE Agrofarm tetap bersyukur dan akan cuba berusaha bagi menjayakan usaha penternakan seperti yang dirancang (kalau ikutkan memang tak boleh buat pun)..

Rancangan asal mengikut seperti dalam kertas kerja yang diusulkan nampaknya terpaksa diketepikan dahulu kerana masalah belanjawan yang dihadapi. Plan B terus dibuat dan akan dilaksanakan dengan kadar segera supaya RAE Agrofarm akan dapat melaksanakan rancangan asal seperti yang dirancang terlebih dahulu.

Apapun dengan dana yang diberi dapat jugalah RAE Agrofarm membina bangsal puyuh yang asalnya merupakan bangsal lembu yang tidak dihuni lagi. hehehe... Kerja pertama yang perlu dilakukan adalah menambak tanah di kawasan bangsal yang mana kawasan tersebut asalnya agak rendah dan menakung air.

Kos untuk 2 lori tanah yang digunakan sedah memakan belanja RM180. Upah pekerja memang tak dapatlah.. Terpaksalah pihak RAE Agrofarm melakukan kerja-kerja tersebut dengan sendiri. Jadi untuk peringkat pertama ni kerja menambak tanah dan meratakannya telahpun siap dikerjakan..

Seterusnya kenalah menunggu tanah tersebut betul-betul padat sebelum kerja membuat lantai simen dilakukan. Berikut ialah gambar-gambar yang sempat diambil.. Jom layan..

Asalnya bangsal ni bangsal lembu.. Tapi penghuninya telahpun dikorbankan 4 tahun lepas.. hehe

Tanah yang telah diratakan di dalam bangsal..

Reban mudah alih ini terpaksa ditempatkan sementara disini. Terdapat beberapa induk puyuh dan seekor ibu ayam kampung bersama anak-anaknya yang cute2 yang baru menetas.

Longgokan tanah yang digunakan untuk meninggikan kawasan bangsal.


Pandanga dari hadapan kawasan yang ditambak.

No comments:

Post a Comment