Rashdan Aris Enterprise

Iklan....

Monday, November 14, 2011

Jom Jenguk Ladang Puyuh LCZ Enterprise..

Salam semua...

Hari ni nak ajaklah para pembaca jenguk2 ke ladang puyuh kawan ni. Sempena cuti perayaan Deepavali lalu, saya berkesempatan berkunjung ke rumah dan ladang puyuh LCZ Enterprise @ pemiliknya saudara Tarmizi.. Beliau adalah salah seorang penternak burung puyuh yang berjaya mengusahakan penternakan dalam skala yang sederhana besar.. (sederhana besar pun ada lebih 13,000 ekor puyuh satu2 masa!!!)

Beliau telah 3 tahun berkecimpung dalam bidang ni dan berjaya menjadi antara pembekal benih puyuh terbesar di Kedah.. Baru berusia 25 tahun, beliau telah menunjukkan bahawa anak melayu juga mampu maju dan bersaing dalam industri penternakan ni..

Jom cuci mata tengok gambar2 ni....

Anak puyuh berusia 12 - 13 hari.. semuanya dalam 2200 ekor!!

Almari baju letak kat luar rumah??!! Bukanlah.... nilah mesin inkubator yang digunakan!! nek moyangan bosa eh... hehehe

Mantan Hero Remaja Kedah 1960.... (pak mentuo den nih.. hihi)

 Telur puyuh yang diatur untuk dieramkan...

Mesin cabut bulu puyuh....


Induk puyuh yang sangat produktif!! hehe...

Teloq... teloq... teloq...



Ladang puyuh pedaging milik LCZ Enterprise.... besar gila.....




Tanam pinang rapat2.. biar senang puyuh berlari.. ku pinang2 tak dapat2.. ku pujuk2 ku bawa lari.... haha

Maaf, ni bukan pekerja ladang ye.. ni TAUKEH ladang!!




Anak puyuh 5 hari dalam perindukan...



Kepada pembaca dan pengunjung blog ni kalau berminat nak order puyuh (sama ada daging / benih) boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut.. Sekian...

9 comments:

  1. salam.

    saya ni tercari2 peluang utk buat kerja sdiri.

    sy terjumpa blog ni. sy terpikir nk jual puyuh yg

    dh diproses mcm kat tepi jalan org jual ayam daging tu.

    masalahnya sy xda pengalama dan sy tatau mana nak amik stok bekalan.

    bolehka tuan hantar stok kepada sy di sg petani

    kedah. boleh bagitau apa yg kena ada mesin simpan

    stok ka apa.

    ReplyDelete
  2. Aslkm Tuan ,boleh bagi detail harga utk saya utk belajar bela burung puyuh .. email saya : kaza1998mk@gmail.com. saya Khairul.

    ReplyDelete
  3. Aslkm Tuan ,boleh bagi detail harga utk saya utk belajar bela burung puyuh .. email saya : kaza1998mk@gmail.com. saya Khairul.

    ReplyDelete
  4. tinggalkanla no tepon supaya senang call

    ReplyDelete
  5. tinggalkanla no tepon supaya senang call

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Boss boleh kasi phone number saya mahu beli anak puyuh tq...

      Delete
  6. Tolong tglkn no.. sy nk bekalan telur

    ReplyDelete
  7. Tolong tglkn no.. sy nk bekalan telur

    ReplyDelete